Wednesday, April 12, 2017

Kembali 'Menulis'??

Bismillah... Assalamualaikum diari.

Sekian lama aku tak menulis pape dalam diari nih.... laaa ni insyaAllah akan cuba menulis balik. ... InsyaAllah.

Sunday, July 8, 2012

aku down sesangat tp tak sepatutnya aku begini

Assalamualaikum diari sayang

Aku down sgt ngan mak malam semalam.
Aku tau aku anak mak yang degil, tak dengar kata, suka cakap genggarang dan sume yg tak baikk tu aku lah. Tp aku cuba jadi anak mak yang baik...atleast ambil tahu pasal mak dan ambil tahu pasal keperluan mak. Tapi nampaknya mak tak pernah heran pun.... yg mak tau asyik nak salahkan aku je.

Mak kata aku tak selalu jenguk mak..... minggu lepas aku tak dtg gi umah mak (padahal aku datang walaupun time tu aku mc @ kurang shat).... mak kata aku tak datang umah mak setiap minggu.... memang kengkadang aku tak datang umah mak mak setiap minggu.... sebab aku ada suami... yg kengkadang susah untuk bertoleransi.... aku kot datang umah mak pun selalunya datang ngan anak2 je. Dan aku rasa tak betah duduk rumah mak sebab tiap kal aku datang pasti akan ade amukan dari mak (walhal jika dengan anak2 yg lain... amukan tu amat kurang). Mak manjang agung2kan anak lelaki dan menantunya tu.... aku nih anak perempuan je. Aku tak heran pasal tu tp yang aku marah pasal anak lelaki dan menantunya (yg masih belum ada anak) tu lah yang manjang ada alasan bila disuruh balik duduk ngan mak jaga mak. Mak dok sengsorang. Patut anak lelakinya tu dok ngan mak. Aku pompuan.... perlu ada keizinan suami.... alasan jugak kan. Boleh kot taknak alasan tp aku kene pisah dulu laaa ngan suami aku. Kene sampai begitu ke?


Aku tau tak patut untuk aku kecik ati ngan mak... tp entah.... dah rasa macam arwah ayah dulu dah aku nih. Buat pape untuk mak sebab sayangkannya... tp mak macam tak appreciate apa yang kami buat.... arwah ayah mak benci bila dah takde kat dunia nih.... aku pun sama gak agaknya nanti.

Arrrgggghhhh...malas nak pikir laaaa.... tp memang aku rase down sgt.....walaupun aku tau tak sepatutnya aku begini.

Saturday, June 23, 2012

aku..... pengecut?? huh!

bismillah.... hi diari.

cuma nak bgtau kat ko..... aku seorang yg nampak kuat diluar tp sebenarnya amat pengecut di dalam. Aku tak suka dipandang lemah...dan tak suka orang kesiankan aku....sebab tu aku tak suka...tak suka sebenarnya bila ada yg datang ke spital melawat aku.

Dan aku jugak tak suka melawat org dekat dengan aku sewaktu diorg sakit....termasuk mak aku (sebab tu lepas je teman mak selama 3 4 hari di hospital) aku terus tak jumpa mak selama 2 minggu)...  tau kenapa? sebab aku takut akan kehilangan. Dulu....waktu ayah masih hidup..... aku yg selalu berada di sisi ayah di hospital... teman kan ayah, cuci bekas kencing ayah, teman ayah makan, tengok ayah menangis.... dan aku kene nampak kuat kat depan ayah. Aku jugaklah org yang paling last berada kat sisi ayah..... sebelum ayah tinggalkan aku selama2nya waktu aku tak ada kat sisi dia. Ayah meninggal dunia..... di hospital tanpa ade sesiapa pun yang teman ayah waktu akhirnya.

Aku takut dengan kehilangan. Walaupun aku tau kehilangan tu pasti. Aku masih boleh terima kot mereka2 yg kehilangan aku....tp aku tak nak kehilangan diorg sume dr hidup aku.

Sebab tu jugak .... maaf kawan.... aku nak sgt teman ko kat spital... tp wa tak bleh. Maaf kot cara aku buat ko terase.

Saturday, February 18, 2012

habis siksa seminggu.... tarik nafasss

bismillah... assalamualaikum diari.

alhamdulillah hari ni last paper untuk final sem ni. Memang aku tak buat yg terbaik... even aku mengaku yg aku memang malas nak menelaah.

Bemacam2 perkara berlaku kat aku n family aku dua tiga menjak ni. Korang percaya tak sihir?? caya kan... tp caya tak manusia ni walaupun family sendiri, sanggup bermain ngan sihir bila berkaitan dengan harta?? caya tak?? aku memula pun tak percaya... tp bila sendiri dah terkena... aku terdiam. Terkejut sebenarnya, semacam tak percaya, tapi wallahua'lam... entahlah, aku tak berani nak komen sangat pasal bab nih ater risau kot jadi fitnah..

Semalam time gi hantar mak ambil sumbangan BR1M kat Jinjang, kereta aku cik itam patah gigi (bumper ranap) hubby tersondol penunggang motor. Cirscumstances gini, hubby nak masuk simpang, kereta belah sana dah bagi jalan.... hubby pun jalan leee... sekali tetiba motor menonong depan kereta. Penunggang tu langgar gigi cik itam. Tp disebabkan motor vs kereta kan... tetap ayatnya kereta melanggar motor. Dan kot buat report... sasah hubby gak yg salah sebab yg bawak motor tu di main road sedangkan hubby nak masuk simpang. Nasib budak tu takde pape. Dah setel sume baru balik.

Ari nih, hubby gi tukar gigi baru untuk cik itam... sementara tu aku kat akademi etiqa.... mjawab soalan untuk last paper. habih gak laaa nak dekat 700 untuk cik itam. huhuhu tengah bulan lak tu..... takpelah.... dah nak jadi cerita kan.

...nenanti aku sambung lagi yek... as nih nak gi masak untuk dinner dulu. salam.






Sunday, July 10, 2011

Aku dah penat... memang dah lama dah.... aku tahan je penat aku nih.

Assalamualaikum diari.

Best tak tajuk kat atas tu?? Pesal ek tajuk tu kuar??

Dok aihhh.... memang aku penat dah laaa nih. Memang bebetul penat. Aku tunggu je saat tu....
Bila sampai masanya.... aku tetap akan amik tindakan. Bila??? tunggu jeeeee laaa masenye. ngeeee

hahahahaha..... ni gelak sakit ati nih... gelak kelaka pun ade nih.

Sunday, June 19, 2011

citer seminggu

Assalamualaikum diari

Lama aku tak melawat kawasan kan....ape cerita terbaru ek??
Mmmm...1stly, alhamdulillah... aku dah dapat jual unit apartment aku yg kat taman jasa perwira, selayang.... tak dapat untung sgt pun... but alhamdulillah leee.... aku perlu jugak jual rumah tu... aterr tak dok kat situ, nak kene kurangkan hutang, nak cari umah bawah pulak... ngeri aaaa... anak2 ganehhhh.... rumah tinggi benau ... tingkat 15 dari 17...dah leee atas bukit...eiiii ngerrriiii
alhamdulillah jugak....eventhough sume kene buat sendiri, aku dapat gak sikit sebanyak penerangan dari kakak aku yg memang kejenya di lawyer firm.... dan, sebagai ganti budi, aku pujuk pembeli rumah aku tu supaya ambil lawyer dr tempat kakak aku keje.... budi mesti dibalas. Walaupun kakak sendiri.... kot tak dapat balas... cecepat ucap jazakillah....ngeee

Ari Selase baru nih, aku dah tak tahan tanggung sakit tedarah ubat tetiap malam n kawan baek aku pun ade bebel suh gi checkup.... so, ari tu aku decide gi ke tawakkal hospital untuk 2nd opinion for my PID problem. Kene bebel kaw kaw nga doktor tu....such as "dari awak telan ubat tajan sakit tu tetiap ari, better saya inject steroid/ epidural kat belakang awak tu je... atleast takde laaa selalu sgt awak telan ubat... yes i know that medicine can cause a problem to our kidney.. yup yup yup... tau tu.... but dengar je laaaaa bebel dia tu. Solution from him for that day, aku kene dtg esok paginye= rabu... untuk wat MRI... ikut je laaa..... then rabu depan ni (tulat)... will need to go there agein for the result and maybe the real solution... yet to know.

Ari Jumaat ngan Sabtu.... aku ade midterm. ahaks... ni tak leh blaaa.... aku tak baca sgt buku (macam selalunye time lain aku akan baca buku...podah).... and.... need 2days (tomorrow and the day after) untuk siapkan penulisan yg diedit + dirombak @ wat balik semula kot).. ni untuk tugasan penulisan yg kedua.... yg pertama dah selamat dah...alhamdulillah. Pehtu nak kene wat komputernya tugasan lak lagi... heharap siap cepat....

sabtu malam ahad.... habih jeee kelas penulisan.... n my family fetch me kat Etiqa Academy... kaim terus ke Sentul Pasar (Hashim Satey)... beli satey.. then beli nasik lemak and fried chicken... pehtu terus ke umah mak. Makan sesama.... Lama aku tak jumpa mak... rase lebih 2 minggu dah... tu yg kene gak pegi tu... walaupun dah call hari semalam nya. Bebudak yg lama tak jumpa nenek diorg...memasing rindu kat memasing.

Hari ni.. hadeh.... jadi suri rumah tangga sepenuh mase yeee.... + laki ku ngan 2 orang hero kat sebelah rumah nih...pakat potong dahan2 besau pokok besau depan rumah nih... sebelum pape yg tak elok berlaku... kene wat air ngan masak kudap2an lg leeee untuk diorg... (cam tak besaaa). Cadangnye petang ni nak balik kampung semenyih... lama tak jenguk maklang n others... really miss them.

Today is... ari bapa.... yup yup yup.... for those yg dah jadi bape @ ayah @ apak @ walid @ pape yg seangkatan dengan maknenya tu... aku ucapkan selamat ari bape ek. To my hubby.... pun selamat ari ayah.. thanks for being such a good father to our kids.. buat arwah ayah dan arwah ayah mertua ku.... alfatihah dan moga kalian di dalam rahmat serta redhaNya sentiase... ameen.


Esok, ade keje menanti cam biase kat opish nun dan there's ext things to do... one of it is to go with my hubby... untuk menyain SMP perjanjian jual beli rumah n to check with Ambank for my total debt.... nak setel segera.... sume.... (maybe need to draft a letter req to reduce ++++ fees).
Then.... baru leh contact Bank Islam lak (shamsul - kl central branch)... nak bg bebudak yg beli umah tu nye loan cepat approve.
Ape lagi ek??? mmm nanti2 aaa pk balik... dah penat badan + otak dah niih.

chiow duluk.







Tuesday, May 31, 2011

ajda... awak memang bertuah!!!


Salam diari...

Arinih aku memang rase cuak tahap maksima. Pagi tadi aku mencari ubat tahan sakit aku ... Arcoxia 120mg (paling kuat laaaa tu)...sebab aku dah rase cam tak sedap badan dah (tak fit). Ater...mencari lah aku kat tempat ubat tu...... carinye cari... tak jumpa.

Aku tanye kat Amjad...Abang ade amik ubat umi ke?? Ada main2 ke kat tempat ubat nih??? sekali amjad jawab, ajda umi...adik yang amik ubat umi. Berderau dah darah. Aku tanye laa kat Ajda. Leh dia jawab selamba.... Adik amik ubat umi...adik makan...pastu adik amik air...adik minum.

Giler berderau tak hingat darah aku. Satu papan ubat tu ade 5 biji... las aku makan.. ubat tu tinggal 2. So, pempaham lah.

Dah gi keje dah aku tadi... tp ati tetap tak keruan tambah kawan aku siap bgtau suh bawak gak ke spital.... aku pun..hamek EL...pastu terus cgiow balik umah, siapkan dia dan bawak gi spital Ampang Puteri.

Ssampai Emergency Dept... MO bgtau takde pape... takde pape as long dia tak de muntah, cirit, sakit perut, pening or tido overdose. Alhamdulillah.. but to confirm (dan nak tenangkan ati aku)...dia referkan kami ke Doktor Nomee Asyikin Pedr specialist, again she said the same thing. Teingat kata MO tadi... kita lebih patut risaukan udara yg anak kita sedut...junkfood yg mereka makan, even air yg diorg minum tetiap hari. Bab telan ubat nih.... as long dia tak ade simptom2 yg disebut tadi.. no need to worry about.

Alang2 dah sampai kat APSH tu... aku pun mengambik kesempatan gak aaaa.... gi amik stok ubat acoxia120mg dan acustop 10 peket. Akan aku letak dalam peti ubat lepas nih... tak caya dah letak luar eventhough tempat yg aku letak tu tinggi.